Flislegging

Hvor mye koster flislegging av bad?

Det er mange ulike faktorer som spiller inn på pris i forbindelse med fliselegging av bad. Størrelse, utforming og standard er tre sentrale prisdrivere.  Ta kontakt så gir vi deg et uforpliktende tilbud.

Kan jeg legge fliser utendørs?

En flislagt platting eller uteplass er både elegant, vedlikeholdsfritt og falmer ikke, men dessverre ender det litt for ofte opp med sprukne fliser etter noen år. Årsaken er sjelden dårlig kvalitet på flisene, men snarere at grunnarbeid og legging ikke har blitt gjort på en god nok måte.

Du kan legge fliser utendørs, men vi anbafeler å bruke fagfolk for å få et resultat som holder seg fint i lengden. Kontakt oss dersom du vil få joben gjort.

For at en flislagt platting skal bli perfekt og holde i årevis er det nemlig svært viktig at:

  • Underlaget er jevnt, godt avrettet og har tilstrekkelig fall for at vann skal kunne renne av plattingen. Jo større fliser du velger, dess større skal fallet være.
  • Du bruker membran over betongen for å hindre at tilsetningsstoffer i betongen trekker opp og forårsaker kalk- og saltutslag, som også kan gjøre fugene porøse.
  • Du får 100 % limdekning og bruker høyfleksibel limtype som tåler bevegelse i underlag og fliser.
  • Det legges inn ekspansjons- eller bevegelsesfuger i henhold til gjeldende anbefalinger – typisk hver 4×4 meter. Feltstørrelsen skal ikke overstige 25 m2.

Gulv

Hvilke gulv bør jeg ha på våtrom?

I våtrom er det kun våtromsvinyl og keramiske fliser montert på godkjent membran som kan benyttes. Dette bør legges av fagfolk for å sikre at det blir vanntett og innehar nødvendige egenskaper som kreves for våtrom.

Kan jeg ha varmekabler under alle gulv?

Det kan legges gulvvarme under de fleste gulvtyper, men overflatetemperaturen må som regel ikke overstige 27 grader. Skal elektrisk varme legges under parkettgulvet er det en forutsetning at overflatetemperaturen ikke overstiger 27 grader. Høyere varme kan gi krymping og sprekkdannelser i tillegg til at limet får mindre holdbarhet. Dessuten må sonevis oppvarming unngås. Det fører til ulik utvidelse av treverket og kan fort gi skader.

Kom innom vår butikk eller kontakt oss dersom du er usikker på hvilket gulv du skal velge.

Parkett / Laminat

Hva er parkett/laminat?

Laminat – Slitesterkt og rimelig alternativ

På grunn av det slitesterke materialet er laminat et spesielt godt valg for kjøkken og gang. På laminatgulv kan du leke, søle og gå inn med sko uten å bekymre deg for riper eller hakk. Det perfekte gulv for en småbarnsfamilie og hundeeiere, hvor aktivitetsnivået er høyt og det er mye som skjer.

Laminatgulv kan oppleves kaldere og hardere enn parkett, men dette kan løses ved å velge gulvvarme. Laminat har like gode evner til å lydisolere mellom etasjer som vanlig parkett. Men riktig valg av dempende underlag vil være avgjørende for å bedre akustikken i rom med laminat.

Parkett – Ekte og sjelfullt

Parkettgulv velges ofte på grunn av det estetiske og opplevelsen av det naturlige materialet. Det handler om det som er ekte, autentisk og sjelfullt. Treet i parkett isolerer bedre enn laminat, og føles varmere og mykere for føttene å gå på. Parkett er derfor en favoritt for mange på soverommet og i stuerom.

Det vanligste treslaget som brukes i Norge på parkett er eik. Ved parkett finnes det mange ulike overflatebehandlinger, innfarginger og pigmenteringer. Parkett kan være ferdig lakkert fra fabrikk eller oljes/vokses etter montering. Treets utseende spiller også en stor rolle for sluttresultat og design. Det er store variasjoner av kvist/mønster i de ulike parkettgulvene, noe som gir følelsen av et lunt og naturlig gulv.

Les mer om parkett og laminat her

Hvordan legge parkett?

Laminat og parkett monteres på samme måte, med enkle klikksystem. Det er viktig å tenke på at gulvet skal ligge flytende samt passe på avstanden fra vegg når gulvet monteres. Avstanden gulvet skal ha til vegg når det legges flytende må være 8-10 mm. Følg alltid monteringsanvisningen fra produsenten av gulvet.

Hvilket underlag skal jeg ha?

Feil underlag er den største og vanligste feilen en gulvkjøper gjør. Det gir liten mening å kjøpe et gulv med tilnærmet livstidsgaranti, og velge et underlag som holder i få år. Hovedoppgaven til underlaget er alltid å gi parketten eller laminatet et glidesjikt som det kan krympe og svelle fritt på, men i tillegg kan underlaget ha ulike tykkelser, varierende fukt- og aldringsbestandighet, være varmeisolerende, redusere støy og tåle belastning ulikt. Underlagsmaterialene finnes i mange forskjellige typer, som løser utfordringer fra ulike steder i boligen.

Vi anbefaler å velge et underlag tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet. Det er viktig å velge et underlag som har god nok kompresjonsstyrke, slik at det ikke presses sammen under tunge møbler eller i gangstrøk. Dessuten er det en vanlig misforståelse at parkettunderlag utjevner mindre ujevnheter i undergulvet. Det gjør det normalt ikke – undergulvet må være flatt før gulvet installeres.

Klikkvinyl

Hva er klikkvinyl?

Det har blitt latterlig enkelt å legge gulv selv. Klikkvinyl er intet unntak. Med sine egenskaper er vinyl uslåelig på kjøkkenet. Kombiner det med et system som gjør det lekende lett å legge selv, og du har alle kjøkkeneieres drømmegulv. Du trenger hverken lim, skruer, tape eller spesielle verktøy. Du behøver heller ikke å være nevneverdig «handy». Klikkvinyl kommer i praktiske størrelser, og kan legges oppå eksisterende gulv der du har jevnt underlag. Selve leggingen er svært enkel: Du trenger bare å klikke gulvlengdene i hverandre – de passer som puslebrikker. Da blir det lett å få usynlige skjøter også for deg som aldri har lagt gulv før.

Hvilke rom kan man legge klikkvinyl?

Klikkvinyl er slitesterkt, vedlikeholdsfritt og kan legges i alle rom, med unntak av våtrom.

Hva koster klikkvinyl?

De fleste klikkvinylene koster mellom 300-600 kroner pr. M2. Da er det bare å gange opp hvor stort rom du skal legge i. Vi anbefaler å beregne litt ekstra.

Teppegulv

Hvor kan man legge teppegulv?

Heldekkende teppe eller vegg-til-vegg som det også kalles er populært på soverom. Du kan også bruke det i flere andre rom så lenge du velger rett kvalitet på rett plass. Dagens teppegulv har høy kvalitet og er blitt mer motstandsdyktige mot søl. Vi hjelper deg å finne riktig teppegulv og kan også legge det for deg.

Kontakt Oss

Hva koster teppegulv?

Normalt koster et teppegulv fra kr 150,- til kr 600,- per kvadratmeter. Kom innom oss for å se vårt utvalg av vegg-til-vegg tepper.

Kontakt Oss

Gulvbelegg

Hvilken type gulvbelgg på bad?

Vi har gulvbelegg som er 100% vanntette og som er beregnet for våtrom. Vinylbelegg lages i en lang rekke mønstrede design og vi er sikker på at du finner noe du liker. Vinylbelegg er et våtromsgodkjent og fuktsikkert materiale som kan brukes både på gulv og vegg over hele våtrommet. Du kan også velge å legge det i deler av det i kombinasjon med andre materialer.

Gulvbeleggene finnes i flere ulike bredder, slik at det skal være mulig å få lagt gulv helt uten skjøter. Veggvinyl kommer i 2 meters bredde og monteres horisontalt i én hel lengde – dette gir en tilnærmet skjøtfri veggflate som reduserer risikoen for vannskader.  At våtromsbelegget både er overflate og membran, gjør at det hele tiden er synlig. Det innebærer rent teknisk at du til envher tid kan ha kontroll over at det fortsatt er tett.

Også når badet har vært i bruk i flere tiår, er det lett å følge med på tettheten og raskt oppdage eventuelle lekkasje.

Kan jeg legge gulvbelegg selv?

Montering av vinylbelegg i våtrom skal utføres av fagfolk. I alle andre rom kan man legge selv dersom man er litt “handy.” Dersom du legger gulv på våtrom uten den riktige kompetansen, er det ikke sikkert skaden dekkes av forsikringen ved eventuelle skader eller vannlekkasjer.

Hva koster det å legge gulvbelegg på bad?

Det varierer i forhold til størrelse og kompleksitet. Ta kontakt for pristilbud.

Bad

Hvilken type membran anbefales under filser på våtrom?

Keramiske fliser er ikke vanntette! Skal du bruke fliser på steder som er utsatt for direkte vannsprut/fukt, må området påføres en godkjent membran før flisene monteres. I våtrom skiller man mellom tørre og våte soner. De tørre sonene blir ikke utsatt for direkte vannsprut og kan grunnes med en fuktsperre. Våte soner er områder der underlaget er utsatt for direkte vannsprut, og her skal det påføres en vanntett duk som kalles membran. Membran og fuktsperre påføres underlaget før flisene limes på plass. Som membran benyttes enten gulvbelegg av PVC som tilfredsstiller NS 3860, eller flytende gummimembraner som påføres underlaget med pensel. Det er viktig å følge beskrivelse fra leverandør.

Maling

Hvor mye maling trenger jeg?

En tommelfingerregel er at én liter maling vanligvis vil dekke en vegg på 10 kvadratmeter. For å finne ut hvor mye maling du trenger måler du veggene du skal male, og trekker fra arealet på dører, vinduer og andre flater du ikke skal bruke malingen på. Har du 100 m2 vegg så trenger du 1×10 liter maling per strøk. Deretter bør du gange dette med to for å få kvadratmeterstall for to strøk.  Det kan hende at veggen du skal male har behov for mer en to strøk. Kontakt våre dyktige fagfolk før du starter med ditt malerprosjekt.

Kontakt Oss

Hvilken maling til tak?

De fleste velger matt maling til taket. Maling med glans kan gi gjenskinn fra vinduene. Derfor er det vanligst å gå for en matt maling for å dempe gjenskinn.

Hvor ofte må jeg male huset?

Malingen kan gjerne holde i 15 år, men det er gjerne under optimale betingelser. Husets generelle forfatning, underlaget, malearbeidet, luftfuktighet og temperatur påvirker hvor lenge det vil holde seg fint. Husene i Arendal er gjerne utsatt for mye vær- og vind som også kan forkorte tiden mellom gangene du må male huset.

Mal selv eller bruk en av våre fagfolk!

Tapet

Hvordan fjerne tapet?

Det finnes flere metoder for fjerning av tapet, men hvorvidt det blir enkelt avhenger nok litt av hva slags tapet som er brukt.

Må tapetet fjernes?

Først og fremst bør du avgjøre om det er nødvendig å fjerne tapetet. Dersom tapetet sitter godt til underlaget, er det ingenting i veien for å tapetsere eller male oppå (vinyltapet bør imidlertid ikke males). Men man bør grunne med heftgrunn før ny tapetsering. Noen tapeter er også spaltbare, slik at øverste lag kan dras av. Det sjiktet som sitter igjen vil være et godt underlag for videre heftgrunn og tapetsering.

Fjerning med fukt eller damp

Om det derimot er nødvendig å fjerne tapetet, finnes det flere veier å gå. Først kan du forsøke å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du ved hjelp av en har sparkel eller tapetskrape kan få løsnet den.

Går ikke tapetet bort ved hjelp av fukt, kan tapetfjerning med dampmaskin være et godt alternativ. Det fungerer fint, og er ikke særlig vanskelig. Man holder bare dampflaten mot veggen i noen sekunder, og kan deretter skrape av tapetet. Vær oppmerksom på at det kan bli en del fukt og vannsøl i rommet, så gulvet bør dekkes til og vinduene bør være åpne. Slike maskiner kan man få leid hos oss.

Umulige tilfeller

Det kan også være greit å vite at en del glassfiberstrier og miljøtapet kan sitte forferdelig godt, og dermed kan være vanskelig å få fjernet. Om det er tilfelle, bør veggen helsparkles eller påføres en underlagsduk/veggfornyer, såkalt sparkel på rull. Disse finnes i ulike tykkelser, og de tykkeste variantene vil kunne dekke til struktur i underlaget – dersom det er snakk om strukturtapet. Vær oppmerksom på at du her bør bruke et tapetlim som kan hjelpe til med å ta opp litt struktur.

Kan jeg ha tapet på badet?

Ja, men ikke hva som helst eller hvor som helst. Selv om det finnes spesialtapet for våtrom bør du unngå å bruke dette i selve våtsonen, eller på steder der vannet står rett på veggen. Det finnes noen våtromstapeter som skal tåle vann, men dette anbefaler vi ikke. I våte soner anbefales fliser med membran, malingssystemer eller våtroms/veggvinyl.

Våtromstapet er en type vinyltapet som er ekstra sterk, og har en bakside som ikke blir påvirket av vann. Det bør sveises i skjøtene; og forsegle alle åpninger mot vegger som kanten mellom gulvbelegg og tapet, åpninger mot rør, eller rundt hyller og kroker som er festet i tapetet. Det skal være mulig å gjøre dette selv, men har du ikke gjort jobben før, kan det være smart å få hjelp fra fagfolk. Følg gjerne med og plukk opp noen tips, slik at du kanskje kan gjøre det selv neste gang. Også tapetlimet og eventuell sparkelmasse må være spesialtilpasset våtrom, slik at de ikke påvirkes av fuktighet. Husk at vanlige byggematerialer kan løse seg opp når de kommer i kontakt med vann, eller det er mye fukt i luften.

Kan jeg male på tapet?

Tekstiltapet, glassfiberstrie og papirtapet kan alle males rett på.

Er tapeten malt fra før, behøves ingen grunning! Toppstrøkene med vanlig veggmaling påføres i to strøk rett på tapetet.

På tekstil- og papirtapet som ikke er malt fra før, bør du bruke egnet grunning for tapet først, for at ikke tapetet skal bølge seg. Mal deretter to strøk med akrylmaling.

Umalt glassfiberstrie må grunnes med ett strøk veggmaling, før de to toppstrøkene.

Hva slags tapet kan jeg IKKE male rett på?

Gamle vinyltapeter skal ikke males på, da du kan risikere både dårlig heft og tørk. Ofte kan du oppleve at det første strøket går fint, men du får problemer etter strøk to.
Dersom du ønsker å male på en vegg med vinyltapet, gjør følgende:

  1. Riv av det ytterste laget på tapetet, dette kaller vi vinylsjiktet. Da vil det sitte et papirlag igjen under.
  2. Sparkle over der det har blitt stygt, bruk sparkelspade og slip over.
  3. Bruk en fuktig mikrofiberklut og vask over for å avstøve.
  4. Grunn så med egnet grunning.. Mal deretter med to strøk med veggmaling.